Fra munkeskole til Diakonhøjskole

Sambuh Langle, 26 år, er født i Burma. Hans vej til den kristne tro og til landet er en historie ud over det sædvanlige. Til daglig går han på 3K-uddannelsen på Diakonhøjskolen.

Havde du en god barndom?
-Nej! For jeg boede på en budhistisk munkeskole fra jeg var 5 til jeg var 12 år. Selv om min familie var kristen, sendte de mig derud, for at jeg kunne lære burmesisk og få bedre arbejdsmuligheder som voksen. Jeg savnede selvfølgelig min familie meget, mens jeg var der.

Da Sambuh endelig kom hjem igen, var der store problemer i familien. Hans far var blevet arresteret i Malaysia for at demonstrere for Burma. Der var seks børn, som moren var alene om at forsørge. Det var hårdt, selv om familien havde frugthave og rismarker.

Hvordan blev du en kristen?
-Næsten hver dag fortalte min mor mig om Guds kærlighed, og at jeg skulle tro på Jesus. Men det kunne jeg ikke efter årene blandt budhister. I stedet begyndte jeg at ryge og drikke. Min mor blev bare ved med at fortælle mig om Jesus, så en aften ved min seng, begyndte jeg at bede til ham. Jeg var ulykkelig, fordi jeg hver dag blev mobbet og sparket i skolen, og hver aften fortalte jeg Jesus om mine oplevelser. Efter et helt år mærkede jeg pludselig en glæde indeni. Det var som om, jeg fik en krammer, og Jesus sagde: ”Jeg elsker dig!” Jeg satte dog to betingelser op, for at jeg ville tro på ham. For det første skulle vi have vores far tilbage i familien. For det andet ville jeg væk fra det dårlige skolemiljø.

Efter to måneder ringede Sambuhs far og sagde, at han var i et land, der hed Danmark på øen Bornholm. Sambuh anede ikke om det lå i England, USA eller Thailand. Faren opfordrede familien til at forsøge at komme til Danmark. De rejste derfor til Malaysia for at få Den danske ambassade til at hjælpe dem videre. Turen til Malaysia foregik til fods, med bus, lastbil, varevogn og båd og varede tre uger! I Malaysia måtte Sambuh to gange i fængsel. En dag da han sad på gulvet og læste i sin Bibel, kom fem store mænd hen og spurgte, om han var kristen. ”Ja,” sagde han og regnede med, at han skulle bankes. I stedet bad de ham om at bede sammen med dem, for de var også kristne. Deres flok voksede til omkring 70 i løbet af kort tid. Sambuh fik mulighed for at dele Guds ord med dem.

Endelig kunne familien rejse fra Malaysia til Danmark i november 2007 og blive genforenet med faren på Bornholm. De kom fra 30 graders varme til minus 5. Kulturelt var der også nogle store forskelle.
-Første gang jeg gik ud på gaden i Rønne, sagde de fleste ”hej” til mig. Det var jeg slet ikke vant til, og jeg besluttede mig for, at jeg ville lære dansk! Jeg begyndte så i en modtageklasse i Neksø.

Det er gået Sambuh og hans familie rigtig godt i Danmark. Hans søskende går enten i skole eller er i gang med forskellige uddannelser. Hans far arbejder som landbrugsmedhjælper.

-Jeg valgte 3K-uddannelsen, fortæller Sambuh, fordi den giver mange muligheder bagefter. Hvis jeg bliver rigtig god til skriftlig dansk, vil jeg tage en teologisk kandidatuddannelse. Siden jeg var i Malaysia, er jeg fortsat med at prædike om Jesus. Jeg har været i 14 forskellige lande og besøgt burmesiske kirker. Her i sidste måned havde jeg en fantastisk tur til Burma, hvor vi gav 2000 mennesker mad hver dag og forkyndte evangeliet. En 7-800 mennesker gav deres liv til Jesus!

I sin fritid kan Sambuh lide at spille fodbold. Desuden bruger han meget tid på at skrive om Bibelen på Facebook, specielt henvendt til burmesiske unge. Det giver lidt sig selv, for de har deres eget helt specielle skriftsprog.

Hvilke fremtidsdrømme har du?
-Jeg vil meget gerne være missionær her i Danmark. Jeg oplever, at rigtig mange unge ikke længere kommer i kirke eller tror på Gud. Jeg har sammen med andre været ude på gaderne og snakke med mennesker og bede for syge. Det vil jeg gerne fortsætte med. Danskerne har brug for Jesus!

Af Ole Bering