"Hjem til Aarhus” .. for at studere og blive leder af Børnearbejdet

Marie Pedersen har været i Norge i mange måneder. Nu vender hun hjem for at blive ansat i en deltidsstilling som børne- og betweenmedarbejder i Saralystkirken. Marie er 27 år. Hun blev færdig med at studere 3K: Kristendom, Kultur og Kommunikation i 2016. Når hun kommer hjem, skal hun begynde på kandidat i Diakoni på Aarhus Universitet.

Om sin oplevelse af Norge sammen med sin bofælle Stine Schrøder fortæller Marie med glimt i øjet:

”Stine Schrøder og jeg har siden slutningen af januar boet i Bergen. Det har været vildt godt og spændende og hårdt og anderledes. Det er jo ikke, fordi Norge er det mest eksotiske land i verden, og på mange områder kan det godt minde meget om Danmark. Men for mig tror jeg lige så meget, at det handlede om at komme lidt væk fra mine vante rammer og alt det, jeg kendte derhjemme, og ud og se noget nyt og prøve at være en del af en anden hverdag.

Jeg har brugt størstedelen af tiden heroppe på at arbejde. Jeg fik job i en børnehave den allerførste dag, vi var her, og så har jeg arbejdet der lige siden. I starten syntes jeg, at det var det værste job i verden - specielt udetiden hver eftermiddag (i den bergenske regn) var jeg selvfølgelig ikke fan af. Men i takt med, at jeg lærte mine børn bedre at kende og fik mere ansvar, så begyndte jeg at elske stedet mere og mere. Nu er det helt trist, at jeg aldrig skal se de mennesker mere.

Når vi ikke har arbejdet, har vi været på opdagelse i landet, rejst på fjeldet (som de ægte nordmænd vi er), og så har vi været sammen med vores nye venner som vi bl.a. har lært at kende i vores kirke, Betlehem. Det var dejligt at finde en kirke, som vi kunne kalde ”vores”, og hvor vi følte os hjemme, og hvor folk gerne ville være sammen med os. Det bekræftede os også bare i, hvor vigtigt det er at se de nye, der kommer til vores kirke og tage dem med ind i fællesskabet og invitere dem med til, hvad der end sker. Det er blevet en vigtig læring for os, som vi tager med os hjem til Ungkirke og Saralystkirken.

Men nu er det snart slut med Norgetiden, og den 29. august rejser vi hjem til Danmark og vores lillebitte lejlighed i Aarhus. Det bliver godt at komme hjem igen – hjem til vores familie, venner, kirken og billige madvarer. Men det bliver nok også meget specielt, og jeg kommer helt klart til at savne udsigten til fjeld, norske venner og samtaler, hvor vi misforstår hinanden 40% af tiden.”

Har du, mens du var i Norge, fortsat med at lave layout for Saralystkirken?

”Ja, det har jeg. I starten – dengang vi ingen venner havde fået, var det virkelig dejligt at have noget at give sig til og føle, at der var lidt indhold i hverdagen. Men så er jeg bare blevet ved, og jeg hygger mig egentlig meget, når jeg sidder og laver flyers osv.”

Du får et nyt engagement, når du kommer til Aarhus. Hvad det går ud på?

”Udover at jeg skal til at studere igen, så har jeg fra den 16. september fået job i Saralystkirken som Børne- og Betweenmedarbejder. Det bliver sindssygt spændende, og der er mange gode opgaver, der ligger og venter.”

Hvad bliver din rolle i denne ansættelse, hvad brænder du for?

”Sådan helt personligt har jeg en drøm om, at alle danske børn og unge har en kirke, de på en eller anden måde kan kalde deres. Hvor de ved, at de kan komme, som de er, og hvor der er nogen der vil lytte til dem – og hvor de egentlig bare har lyst til at være. Og det ligger jo helt perfekt i tråd med dette job i Saralystkirken. Her kan jeg få lov til at være med til at skabe rum til vores børn og unge. At give dem noget, der er deres, og hvor de også kan få lov til at bestemme lidt, og hvor de endda har lyst til at tage deres venner med hen. Det bliver godt, og jeg glæder mig meget til at begynde lige om lidt, så snart vi er færdige med at græde over, at vi ikke bor i Bergen mere.”

Marie og Stine er i øvrigt meget taknemmelige for, at så mange fra menigheden i Aarhus har ringet, sendt hilsener osv., mens de har været væk.