Fra mørke til lys

På de fire adventssøndage i december udstiller kunstneren, Vignir Jóhannsson, værket ”Fra Mørke til Lys”.

Spillet mellem lys og mørke er noget helt grundlæggende i fejring af lyset og Kristi fødsel, som vi kalder jul. Julen falder på den tid af året, hvor dagene er kortest, og hvor mørket hersker. I julen omgiver vi os på alle ledder og kanter med lys. Alle vegne. Det gør vi, fordi det ellers bli'r alt for mørkt.

Lys og mørke, det gode og det onde, løgn og sandhed. Modsætningsparrene støder sammen, måske særligt ved juletid. Og vi ved godt, hvad vi foretrækker.

Julen handler om lyset tvinger mørket på retræte.

Julen kan være omgivet af modstridende følelser eller holdninger. Den minder alle os selvkørende individer om, at trods al indpakning, så er man samlet i den sårbarhed, der netop gør os til mennesker. Og i den trøst, som juleevangeliet rummer, da Gud julenat bøjede sig mod jorden og tog bolig iblandt mennesker.

Det er det glade budskab, og kan man tage imod det, kan man også leve videre med de blandede følelser. For i denne sårbare og afmægtige bevidsthed ligger også muligheden for at tage imod og give videre og rumme både sorg og glæde, også når det bliver hverdag igen.

Den gode nyhed er, at hvad der end sker, så tilbyder Gud os, at vi ikke skal gå gennem det alene. Gud vil være der sammen med os. Det kan blive en sikkerhedsline i vores liv, og når vi holder fast i den, har vi et håb.

Lyset er i fokus i julefejringen. Vi går fra mørket mod lyset.

Vignir Jóhannsson er en internationalt anerkendt kunstner med masser af højde til loftet, hvilket dette kunstværk også udstråler.
Han er fra Island og har atelier i Saksild.