Vejen til Danmark og den kristne tro

Den iranske familie sidder i sofaen og fortæller frit fra leveren om deres baggrund, og hvordan de er havnet i Aarhus. Der er smil og latter, suk og alvor, for vejen hertil har ikke været nem,.

Hamid er 52 år og gift med Zohre, som har en baggrund som operationssygeplejerske i Iran.

Hamid er vokset op i en muslimsk familie i landsbyen Kerman i det sydlige Iran. Efter skolen uddannede han sig til idrætslærer og karatemester.

”Jeg fik problemer med myndighederne, fordi jeg ikke ville sendes til Syrien som soldat. Derfor blev jeg sat i fængsel. Efter 3 uger skrev jeg under på, at jeg godt ville være soldat alligevel, og jeg fik 3 dage i frihed til at forberede mig. Jeg tog i stedet til Tyrkiet, hvor min kone og søn var hos nogle venner”.

Hamid tager en dyb indånding, da han fortæller om flugten til Danmark. I 4 dage sad familien sammenkrøbet i en lastbil og kom kun ud én gang om dagen for at gå på toilettet. De fik bare lidt kiks til at tage den værste sult. Efter 4 dage standsede bilen i Vejle. De kunne næsten ikke stå på benene og havde ondt i hele kroppen.

Hvordan var jeres møde med den kristne tro?

”Min familie stod i en meget vanskelig situation” fortæller Hamid, ”da en af mine iranske venner fortalte mig om Bibelen. Han tilbød mig at komme med i kirke, men det ville jeg ikke i begyndelsen på grund af min muslimske baggrund. Men en nat havde jeg en mærkelig drøm. Der kom en tornado med masser af vand. Byen blev oversvømmet, og folk druknede. Jeg løb hen til min familie for at redde dem, men vandet steg og steg. Da kom vi ind på et slot med mange trapper. Vi gik op, til der ikke var flere trin, og vi forberedte os på at tage afsked. Da hørte jeg en stemme bag mig: ”Du skal ikke være bange, ræk mig din hånd!” Så vågnede jeg. Hvem var manden i drømmen? Jeg fortalte det til min kammerat, som sagde: ”Det er Jesus, der kalder på dig.”

Nu begyndte Hamid at læse i Bibelen. Han sammenlignede den med Koranen og kunne se de store forskelle. Han begyndte at komme i kirke i Pandrup, og efter to måneder havde han en lang samtale med præsten. Derefter blev han døbt.

Nu begyndte ægteparret en dialog om Hamids nye tro. Det gav en mindre krise i deres ægteskab. Zohre var også vokset op med den indstilling, at man ikke skifter religion. Hun ville selv undersøge forskellen mellem islam og kristendommen.
”Jeg kunne bl.a. se, at i Bibelen er mænd og kvinder lige med samme rettigheder, modsat islam,” siger Zohre. ”Det endte med, at jeg også traf en beslutning og blev døbt. Det er jeg bare så glad for i dag,” smiler Zohre.

Farid var blot en teenager på det tidspunkt, hvor hans far begyndte at gå i kirke. Det, som optog Farid mest, var, at han savnede venner og bedsteforældre i Iran. Han begyndte at komme med nogle venner i en hjemmemenighed. Han begyndte at læse i Bibelen og undersøge sagen nærmere. Men det var først, da der skete et mirakel i familien, at Farid lod sig overbevise. Zohre var meget syg og skulle opereres, men lægerne gav hende ikke mange chancer for at overleve. Mirakuløst blev hun rask, og Farid blev en kristen i 2014.

Desværre oplevede han som 18-årig mange dårlige ting i en lukket flygtningelejr, men efter 7-8 måneder blev han tildelt opholdstilladelse, og kort efter fik også hans forældre opholdstilladelse i Danmark.

Som Farid siger: ”Jeg har oplevet to mirakler i mit liv!”

I 2018 mødte Farid og Sara hinanden og blev forlovede. De bor i Aarhus i dag.

Sara har boet ca. 13 år i Danmark.
”Jeg lærte Bibelen at kende gennem Jehovas Vidner,” fortæller hun. Men der var meget hos dem, jeg ikke forstod eller kunne acceptere. Sammen med nogle veninder begyndte jeg at gå i kirke. Jeg førte samtaler og undersøgte, hvad troen på Jesus gik ud på. Desuden havde jeg forskellige drømme, hvor Jesus kaldte på mig og hjalp mig. Da jeg mødte Farid og begyndte at komme i Saralystkirken, besluttede jeg mig og blev døbt”.

Det, at de er konverteret til den kristne tro, har fået mange fra familien i Iran til at bryde med dem. Det gør ondt, men som de siger:
”Nu er de kristne vores familie!”

Sara er uddannet frisør og søger i øjeblikket job. Hamid er lige blevet færdig med Sprogskolen og fortsætter i 9. klasse. Zohre knokler med sproget i 10. klasse med ambitioner om at blive laborant. Farid er i gang med HF enkeltfag.